Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κάτια Δανδουλάκη : Από τους ‘’Πάνθεους’’ στην σαρωτική ‘’Ζωή της Άλλης’’

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ CELEBRITIES!!! 
Κάτια Δανδουλάκη : Από τους ‘’Πάνθεους’’ στην σαρωτική ‘’Ζωή της Άλλης’’

Η Κάτια Δανδουλάκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 16 Μαίου του 1948. Η καταγωγή του πατέρα της ήταν από την Σητεία και της μητέρας της από την Μικρά Ασία. Τελείωσε τη σχολή Εθνικού θεάτρου Κάρολου Κούν και το London School of dramatic Art. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το BBC σε τηλεταινίες και ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 1996 ήταν παντρεμένη με τον Μάριο Πλωρίτη ο οποίος απεβίωσε το 2006. Ο Μάριος Πλωρίτης είχει μεταφράσει και προσαρμόσει πολλά θεατρικά έργα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η ίδια η Κάτια Δανδουλάκη. 

Έλαβε μέρος σε πολλές δημοφιλείς ταινίες όπως ο Παπαφλέσσας το 1971 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η μεγάλη της όμως επιτυχία ήρθε το 1977 στην τηλεοπτική σειρά Οι πάνθεοι, από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη, όπου ερμήνευσε το ρόλο της Μάρμως Πανθέου, μιας νεαρής συζύγου. Προηγουμένως είχε πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά ‘’Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ’’, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Και οι δύο αυτές σειρές είχαν προβληθεί από την κρατική τηλεόραση. 


Την δεκαετία του 1990 ο Νίκος Φώσκολος την επέλεξε ως βασική πρωταγωνίστρια στην τηλεοπτική σειρά ‘’ΛΑΜΨΗ’’. Ο ρόλος της Βίρνας Δράκου της χάρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Το 1998 μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια συνεργασίας ‘’εγκαταλείπει’’ την ‘’ΛΑΜΨΗ’’ και αφοσιώνεται στο θέατρο. Ο Νίκος Φώσκολος δεν έδωσε σε καμοιά άλλη ηθοποιό τον ρόλο της Βίρνας Δράκου αφού υποτίθεται ότι έφυγε στο εξωτερικό. 

Το 1999 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη ‘’ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ’’ μαζί με τον Γιώργο Βογιατζή στην ΕΤ-1. Το 2003 πρωταγωνίστησε και πάλι με τον Γιώργο Βογιατζή στην τηλεοπτική σειρά του mega channel ‘’ΛΕΝΗ’’. 

Από το 2004 έως και το 2007 πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του mega ‘’ΒΕΡΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙ’’ σε σενάριο Έλενας Ακρίτα και Γιώργου Κυρίτση. Είναι θιασάρχης από το 1979. Το 1995 ίδρυσε το δικό της θέατρο, το ‘’Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη’’ στο οποίο ανέβασε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις. Σήμερα η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του mega ‘’Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ’’ η οποία έχει τρελάνει τα μηχανάκια της AGB.

Γιάννης Μηλιώτης